Var vody


Var  je zmena skupenstva, pri ktorej sa kvapalina vyparuje tak na voľnom povrchu, ako aj vo vnútri. K varu dochádza pri zahriati kvapaliny na teplotu varu.
Teplota varu je rôzna pre rôzne kvapaliny. Jej veľkosť závisí aj od tlaku nad kvapalinou (s vyšším tlakom stúpa teplota varu).



Var v praxi 

 

Pri príprave potravín var predstavuje vkladanie varenej potraviny do vriacej vody alebo inej kvapaliny založenej na vode (mlieko, vývar a pod.) za účelom tepelnej úpravy - premeny potraviny na jedlo.

 

Var kvapaliny


Var kvapaliny trvá, kým kvapalina prijíma teplo postačujúce na premenu kvapalného skupenstva na plynné pri stálej teplote varu. Toto teplo sa nazýva skupenské teplo varu kvapaliny. Pokusmi sa zistilo, že teplota varu závisí od druhu kvapaliny a od tlaku nad voľným povrchom kvapalného telesa. V tabuľkách pre ZŠ sú uvedené teploty varu rôznych látok pri normálnom tlaku. Napríklad teplota varu vody je 100°C, diéty leteru 34,5°C, etanolu 78,3°C.

 

 

Vyparovanie Vody

 

Objem kvapaliny v otvorenej nádobe sa  časom zmenšuje. Príčinou toho je premena kvapaliny na paru. Vyparovanie z voľného povrchu kvapaliny prebieha pri každej teplote.


Keď chceme kvapalinu s danou hmotnosťou premeniť na paru s rovnakou teplotou, musí kvapalina prijať skupenské teplo vyparovania Lv. Veličina lv = Lv/m, kde m je hmotnosť vyparenej kvapaliny, sa nazýva merné skupenské teplo vyparovania.
Na rýchlosť vyparovania kvapaliny má vplyv: teplota kvapaliny, veľkosť povrchu kvapaliny, odstraňovanie pár nad povrchom kvapaliny, napr. vetrom. Rôzne druhy kvapaliny sa vyparujú rôzne rýchlo.